Siemię lniane można nazwać polskim superfoodem. Jest stosunkowo tanie (cena jest niższa niż np. za nasiona chia), a ma wiele cennych wartości odżywczych. Zdecydowanie warto je dodać do swojego codziennego menu! Sprawdź jakie korzyści możesz uzyskać regularnie włączając siemię lniane do swoich posiłków i dowiedz się które siemię wybrać, jak je używać i gdzie przechowywać.
Głównie składa się głównie z błonnika nierozpuszczalnego (około 75%), reszta to błonnik rozpuszczalny (około 25%). Każda z tych frakcji błonnika ma swoje określone działanie i wpływ na przewód pokarmowy. Błonnik nierozpuszczalny poprawia perystaltykę jelit, zwiększa objętość stolca i zapobiega zaparciom.
Natomiast rozpuszczalna frakcja błonnika wydłuża czas pasażu w przewodzie pokarmowym, powoduje opóźnienie opróżniania żołądka i prowadzi do zmniejszenia szybkości wchłaniania glukozy. Dzięki temu odgrywa ona ważną rolę w obniżaniu glikemii oraz wchłanianiu cholesterolu i trójglicerydów, które są kluczowymi czynnikami w zapobieganiu chorobom układu krążenia i cukrzycy.
Zawiera głównie nienasycone kwasy tłuszczowe (87,8–89,8% wszystkich tłuszczów), czyli te które warto dostarczać w optymalnych ilościach z pożywienia oraz niewielki procent nasyconych kwasów tłuszczowych, czyli tych, których lepiej nie przyjmować w nadmiarze z różnych źródeł.
Spośród wszystkich lipidów siemienia lnianego, kwas α-linolenowy (ALA) stanowi jego największą procentową zawartość. ALA należy do niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, których, my ludzie, nie jesteśmy w stanie sami wytworzyć w organizmie, dlatego dobrze jest zadbać o ich podaż z pożywieniem. Kwas alfa-linolenowy bierze udział w syntezie kwasu dokozaheksaenowego (DHA) i kwasu eikozapentaenowego (EPA) – pożądanych kwasów tłuszczowych potrzebnych m.in. dla prawidłowej pracy mózgu czy wzrostu. Te kwasy omega-3 wykazują działanie przeciwzapalne, mają korzystny wpływ m.in. na układ sercowo-naczyniowy, profil lipidowy, funkcje poznawcze czy rozwój płodu. Problemem jest niski współczynnik konwersji ALA do DHA i EPA, jednak mimo to, warto włączać do posiłków siemię lniane.
Lignany należą do związków fenolowych (fitoestrogenów), a siemię lniane jest ich bogatym źródłem. Wykazują silne działanie przeciwutleniające i prawdopodobnie mogą przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka niektórych nowotworów, szczególnie tych zależnych od hormonów płciowych (nowotwory piersi, endometrium). Jednak co ważne, potrzebne są dalsze badania, w szczególności badania kliniczne, które mogą wykazać potencjalne korzyści z siemienia lnianego w profilaktyce rozwoju nowotworów.
Ponadto, bada się wpływ siemienia lnianego na objawy menopauzy. W pracach opisuje się zmniejszenie dolegliwości związanych z menopauzą takich jak częstotliwość i intensywność uderzeń gorąca, co może być związane z zawartością fitoestrogenów w siemieniu lnianym.
Siemię lniane może być pomocne w leczeniu nadciśnienia tętniczego. Regularne spożywanie siemienia lnianego obniżało zarówno skurczowe, jak i rozkurczowe ciśnienie tętnicze. Tym samym ma to wpływ na zmniejszenie ryzyka sercowo-naczyniowego i innych chorób, w których podwyższone ciśnienie tętnicze ma znaczenie w rozwoju schorzenia.
Wykazano także korelację między spożyciem siemienia lnianego a parametrami profilu lipidowego u uczestników z dyslipidemią i u zdrowych osób. Poprawie uległo stężenie cholesterolu frakcji LDL (potocznie – tego “złego”) oraz triglicerydów, co również ma znaczenie pod kątem zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
Przeczytaj także: Jak obniżyć poziom cholesterolu i utrzymać go w normie
Spożywanie siemienia lnianego związane jest z poprawą metabolizmu węglowodanów, co może być wsparciem dietetycznym w przypadku cukrzycy, stanu przedcukrzycowego czy insulinooporności. Jednak wciąż potrzeba większej ilości badań i większych grup pacjentów, aby ocenić dokładny wpływ suplementacji siemienia lnianego w tym obszarze.
Siemię lniane można rozważyć również w profilaktyce zaparć. Obserwacje na małej grupie pacjentów wykazały, że regularne przyjmowanie 10 g siemienia lnianego zmniejszyło niekorzystne objawy zaparć i poprawiło konsystencję stolca.
W przytoczonych badaniach wykorzystywane dawki siemienia lnianego oscylowały wokół 10-40 g. Ja zachęcam, żeby po prostu stosować je w codziennym odżywianiu i gdzieś tam pamiętać o nim podobnie jak o innych orzechach, pestkach i nasionach. Przy takim podejściu jest większa szansa na regularne spożywanie siemienia lnianego. Unikałabym natomiast złożeń pt. “Tylko 30 g może dać jakieś efekty, więc bez sensu je stosować, skoro i tak tyle nie dam rady zjeść”. Nie chcemy zero-jedynkowego podejścia do odżywiania! 🙂
Dostępne formy siemienia lnianego w sklepach/aptekach to wersja zmielona lub w całości – w nasionkach lnu.
Zmielone siemię lniane ze sklepu lub apteki czasem jest już odtłuszczone, czyli pozbawione części kwasów tłuszczowych. Ponadto, nie wiadomo jak długo i w jakich warunkach było przechowywano, a to bardzo ważne pod kątem utleniania tłuszczów. Jeśli chcesz dostarczyć wartościowych kwasów tłuszczowych z siemienia lnianego, wybierz całe nasiona (są dostępne w stałej ofercie Lidronek!) i:
Wybierając siemię lniane w nasionkach warto je zmielić przed spożyciem lub namoczyć. To ważne, dlatego, że ziarenka te mają bardzo twardą osłonkę i nasz przewód pokarmowy nie jest w stanie jej strawić. Tym samym przyswojenie wszystkich korzystnych składników i czerpanie zalet ze spożywania siemienia lnianego nie byłoby możliwe. Z tego powodu, siemię lniane przed spożyciem warto przetworzyć tak, aby biodostępność tych dobroci była większa. Pomaga w tym mielenie oraz namaczanie. Przy długim kontakcie z płynem osłonka nasionek pęka i tym samym przyswojenie pożądanych wartości jest możliwe.
Jak mielić siemię lniane?
Kupujesz siemię lniane i młynek, czyli masz wszystko co trzeba, a nie wiesz jak je wykorzystać w swojej codziennej diecie? Spójrz na pomysły jak my najczęściej je stosujemy, zarówno na naszych talerzach, jak i w Dietach z marketów.
Obróbka termiczna (taka jak w warunkach domowych np. pieczenie) nie wpływa negatywnie na zawartość i stabilność kwasu α-linolenowego (ALA) z siemienia lnianego (ale w oleju lnianym już tak, dodawaj go do posiłków tylko na zimno). Siemię lniane możesz spożywać zarówno na surowo, jak i po poddaniu wyższej temperaturze.
Poza odpowiednią formą siemienia lnianego do spożycia, ważne też są odpowiednie warunki przechowywania. Z uwagi na zawarte w nim kwasy tłuszczowe omega-3, które są łatwo podatne na utlenianie, warto zwracać na to uwagę:
Siemię lniane to wartościowe źródło wielu cennych dla organizmu związków: kwasu alfa-linolenowego (omega-3), błonnika, lignanów, witamin, składników mineralnych. Liczne obserwacje donoszą, że wykazuje ono szereg korzyści zdrowotnych. Przy korzystaniu z siemienia lnianego warto pamiętać o odpowiedniej formie do spożycia oraz warunkach przechowywania. Zdecydowanie warto włączać je do codziennych posiłków, podobnie jak inne orzechy, pestki i nasiona.
Stosujesz siemię lniane w swojej kuchni? Daj znać do czego je dodajesz 🙂
“Nie stresuj się tak” – ale by było pięknie, jakby ten tekst kiedykolwiek zadziałał na kogoś, kto jest w swoim szczytowym momencie stresu. Proces odzyskiwania wewnętrznej równowagi jest bardzo złożony…
Zaburzenia z napadami objadania się (BED) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń odżywiania, które charakteryzuje się utratą kontroli nad jedzeniem i towarzyszącym temu poczuciem winy. Choć sporadyczne przejedzenie zdarza się…
Dieta fleksitariańska może być na początku wyzwaniem. Jeśli do tej pory białkową bazą większości Twoich posiłków było mięso to wprowadzenie roślinnych źródeł białka może wydawać się wymagające. Na szczęście możesz…
Jeśli zastanawiasz się, jak ułożyć pełnowartościową, smaczną i zbilansowaną dietę bez konieczności odwiedzania wielu sklepów, to jest dla Ciebie rozwiązanie. Korzystając z produktów dostępnych w Dino (i każdym zwykłym sklepie)…