Blog

powrót
Wróć
10.11.2022

Przepis na smaczne tofu – najprostsza marynata z kilku składników

Dietetyka
--
dieta roślinna, marynata, przepis, tofu
marynata do tofu

Jak zrobić tofu, aby było smaczne? Nie oszukujmy się – ten sojowy produkt bez żadnych przypraw i obróbki termicznej nie zachęca wyglądem, smakiem ani zapachem.

Naturalne tofu* można porównać do ugotowanej bez przypraw piersi z kurczaka. Żeby tofu było smaczne, potrzebna będzie dobra marynata, przyprawy mają tę moc! A co najlepsze, możesz wymyślać różne mieszanki, dzięki czemu urozmaicisz sobie posiłki i nie zanudzisz się tak szybko roślinnymi przepisami z tym składnikiem.

Poznaj więc prostą, ale smaczną marynatę do tofu, z produktów, które większość z nas ma w swoich zapasach. Dzięki niej tofu naturalne już nie będzie “fu”, tylko “mmm”. Zobacz z czego się składa!

  • tofu to bardzo popularny zamiennik mięsa w diecie roślinnej,
  • jest neutralne w smaku i można je przygotować na różne sposoby (tofu a la kurczak? Bardzo proszę!),
  • posiada też wiele właściwości odżywczych – jest dobrym źródłem białka roślinnego oraz wapnia – co czyni go produktem szczególnie ważnym dla wegan i wegetarian.

Przepis na marynatę:

Będziesz potrzebować:

  • 1 kostkę tofu naturalnego (180 g) + składniki do marynaty
szybka marynata

Marynata:

  • 1 łyżka keczupu (20 g)
  • 1 łyżeczka musztardy (10 g)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sosu sojowego (5 g)
  • 1 łyżeczka miodu (10 g) lub erytrytolu/ksylitolu
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
marynata tofu prosta

Sposób przygotowania:

  1. Dobrze odciśnij tofu za pomocą ściereczki lub ręcznika papierowego. Pokrój w plastry/kostkę.
  2. Następnie przełóż je do pudełeczka i dodaj wszystkie składniki marynaty. Zamknij i wymieszaj potrząsając pudełkiem.
  3. Jeśli masz więcej czasu, możesz odłożyć tofu do zamarynowania na min. 30 minut lub dłużej.

Tak przygotowane tofu możesz zarówno usmażyć, upiec lub zgrillować. Będzie świetnym dodatkiem do obiadu, kanapek, wrapów z tortilli albo sałatek.

Makro (dla całego przepisu): 

  • kaloryczność: 328 kcal 
  • białko: 24,5 g
  • tłuszcz: 15,4 g
  • węglowodany: 21,3 g

To co, wypróbujesz tego sposobu, żeby przekonać się do tofu? 🙂

Co zrobić, żeby tofu było smaczniejsze?

Jeśli masz więcej czasu, możesz zamrozić tofu. Po ponownym rozmrożeniu nabierze bardziej porowatej struktury, dzięki czemu lepiej wchłonie składniki marynaty. Mrożone tofu zachowuje wszystkie właściwości odżywcze. Warto polować na promocje (czasami w Lidlu czy Biedronce zdarzają się 2+1), żeby zamrozić większą ilość. Można szybko rozmrozić w mikrofalówce!

Autor wpisu

Diety z marketów

Spodobał Ci się ten wpis? Obserwuj konto @dietyzmarketow na Instagramie - nad treściami czuwają dwie dietetyczki Monika Ciesielska i Weronika Jędraszczyk. Uczymy jak robić trochę zdrowsze zakupy w dyskontach!