Erytrytol czy ksylitol – chcesz zrezygnować z cukru, ale nie wiesz czym go zastąpić?
Stanowisko Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością i Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego potwierdza bezpieczeństwo stosowania niskokalorycznych substancji słodzących i rekomenduje zastępowanie nimi cukru przez osoby z nadwagą/otyłością oraz w sytuacji występowania zaburzeń gospodarki węglowodanowej*, dlatego nie warto się ich bać!
Jednak podkreśla, by nie był to jedyny element zmiany stylu życia. Substancje słodzące powinny być dodatkiem do diety i dlatego warto z nich korzystać w rozsądny sposób.
* W przypadku kobiet w ciąży rekomenduje się eliminację produktów z sacharyną. Natomiast pozostałe słodziki nie są zakazane.
KSYLITOL | ERYTRYTOL | |
---|---|---|
kaloryczność/100 g | 240 kcal | ok. 20 kcal |
indeks glikemiczny | IG=8 | IG=0 |
odpowiedni dla cukrzyków | tak | tak |
poziom glikemii po spożyciu | nieznacznie wzrasta | nie wzrasta |
poziom słodkości (porównanie do cukru białego) | podobne, ok.100% | 60-70% |
wzdęcia, biegunki itp. | możliwe przy nadmiarze | lepiej tolerowany niż ksylitol |
odporność na wysoką temperaturę | tak | tak |
Słodziki zwiększają ryzyko zakrzepicy -> udaru i zawału -> śmierci – o tym krzyczą od trzech dni nagłówki.
Palce aż się rwą do dojrzałego i merytorycznego wyklikania na klawiaturze: nie strasz, nie strasz, bo się 💩.
Ale wspomnę też:
Wnioski: Nie opróżniajcie erytrytolniczek, jedno badanie kohortowe rekomendacji nie czyni!
Ale! W grupie zwiększonego ryzyka❤️🩸są również osoby z cukrzycą, a erytrytol jest często polecany tej grupie – nie bagatelizujemy tematu! Czekając na pogłębione badania warto:
Oba mogą być zamiennikami cukru w diecie, dlatego wybór należy do Ciebie! Kieruj się własnymi preferencjami smakowymi lub stosuj je zamiennie w zależności od posiłków. Z pewnością są to dobre alternatywny dla zwykłego cukru.
Używasz tych słodzików?Częściej wybierasz erytrytol czy ksylitol?A może stosujesz inny zamiennik cukru? 🙂
Temat mikrobioty w ostatnich latach stał się bardzo popularny i badań dotyczących jej wpływu na nasz organizm jest coraz więcej. To że wpływa na trawienie pokarmów jest dość oczywiste, ale…
Jestem prawie pewna, że podczas zakupów rzucił się już Wam w oczy wskaźnik Nutri-Score. To te charakterystyczne kolorowe literki na opakowaniach produktów. W supermarketach widać je coraz częściej, dlatego weźmiemy…
Gotujesz ryż w woreczku? Można to zrobić lepiej, czyli ugotować ryż bez woreczka i to na sypko! Gotowanie ryżu bez woreczka może wydawać się trudnym zadaniem, ale nic bardziej mylnego!…
Pewnie większość z Was już gdzieś słyszała o kreatynie. Mogę się założyć, że zwykle było to jednak w kontekście sportowców i/lub osób trenujących siłowo – a to nie jedyne jej…
Komentarze
Zaloguj się!