Blog

powrót
Wróć
14.07.2022

Przepis na zdrowy deser z borówkami i ricottą

Dietetyka
--
borówki, deser, kvarg, ricotta, słodka przekąska, słodki posiłek
deser z ricottą

Zdrowy deser z borówkami i ricottą pokryty orzeźwiającą limonkową warstwą i chrupiącymi orzechowymi ciasteczkami. Możesz go potraktować jako pełnowartościowy posiłek – jest odpowiednio zbilansowany! Co znaczy, że znajdziesz w nim źródło białka, tłuszczu i węglowodanów, a także pyszne, świeże, sezonowe owoce.

Garść informacji o borówkach

ricotta jako deser z borówkami
  • Zawierają antocyjany, czyli barwniki o silnych właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych.
  • Są źródłem błonnika pokarmowego zarówno nierozpuszczalnego jak i rozpuszczalnego. Błonnik to pożywka dla naszych bakterii jelitowych, które w procesie fermentacji wytworzą szereg prozdrowotnych składników.
  • Spożycie owoców jagodowych skorelowane jest z niższym ryzykiem wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych i zgonów z nimi związanych.
  • Owoce jagodowe pozytywnie wpływają na regulację glikemii. Mają niski indeks glikemiczny, więc są szczególnie polecane dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
  • Większe spożycie owoców jagodowych (w tym borówek) wiąże się z wolniejszym tempem spadku funkcji poznawczych u osób starszych, a także ze zmniejszonym ryzykiem otępienia typu Alzheimera w okresie starości.

Zdecydowanie warto je jeść!

A teraz chodź po przepis na zdrowy deser 😉

Zobacz także: Wysokobiałkowa przekązka z Biedronki – recenzja serka Kvarg oraz Kvarg czy skyr – co lepsze na diecie redukcyjnej?

Deser z borówkami i ricottą

Składniki (na 3 porcje):

  • 250 g ricotty
  • 200 g serka kvarg (1 opakowanie)
  • 10 g erytrytolu (2 łyżeczki)
  • 2-3 łyżki soku z limonki
  • skórka otarta z limonki
  • 30 g masła orzechowego
  • ok. 75 g ciastek typu Belvita (tutaj użyte wielozbożowe bez cukru Vitanella)
  • 300 g borówek
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Zblenduj kvarg, ricottę, sok z limonki i erytrytol. Następnie wymieszaj ze skórką z limonki.
  2. Ciastka zmiel w malakserze lub rozmiażdż za pomocą tłuczka. Masło orzechowe wymieszaj z odrobiną wrzątku i solą na gładki sos. Dodaj do ciastek i zmiel całość razem.
  3. W małych szklankach/słoiczku układaj na przemian warstwami masę serkową, owoce i masę ciasteczkową. Na koniec możesz dodać listki mięty na wierzch.

Makro (na 1 porcję)*:

  • kaloryczność: 361 kcal
  • białko: 19 g
  • tłuszcze:14 g
  • węglowodany: 38 g

* Wyliczone z ricottą od GustoBello z Biedronki, która ma mniej kilokalorii niż większość serków.

Modyfikacje

  • owoce możesz zamienić na dowolne, np. sezonowe truskawki, maliny
  • ricottę w mniej-fit wersji zamień na mascarpone albo w bardziej-fit na skyr naturalny
  • możesz pokruszyć też same ciasteczka bez dodatku masła orzechowego

Masz swój ulubiony letni deser/ciasto? Daj znać co to takiego! A jeśli szukasz inspiracji na zdrowe słodkości, to koniecznie wypróbuj nasze przepisy na fit desery w słoiczku :).

Źródła

Kalt W, Cassidy A, Howard LR, Krikorian R, Stull AJ, Tremblay F, Zamora-Ros R. Recent Research on the Health Benefits of Blueberries and Their Anthocyanins. Adv Nutr. 2020 Mar 1;11(2):224-236.

Autor wpisu

Diety z marketów

Spodobał Ci się ten wpis? Obserwuj konto @dietyzmarketow na Instagramie - nad treściami czuwają dwie dietetyczki Monika Ciesielska i Weronika Jędraszczyk. Uczymy jak robić trochę zdrowsze zakupy w dyskontach!