Blog

powrót
Wróć
18.08.2022

Daty ważności na produktach spożywczych – jak je prawidłowo czytać?

Dietetyka
--
daty ważności, niemarnowanie żywności, oszczędne zakupy, oszczędzanie, termin przydatności, termin spożycia
najlepiej spożyć przed

Daty ważności – czy wiesz czym się różnią termin „najlepiej spożyć przed” od „należy spożyć do”? Ponad 60% Polaków nie rozróżnia tych pojęć, a ich znajomość pomaga oszczędzać pieniądze i czas, dlatego dzisiaj rozwiążemy tę zagadkę :).

„Najlepiej spożyć przed” – data minimalnej trwałości

Najlepiej spożyć przed- data minimalnej trwałości
  • Ten termin zapewnia najwyższą jakość.
  • Po przekroczeniu daty produkty nie ulegają zepsuciu, ale może zmienić się ich konsystencja, kolor, smak czy zapach.
  • Dlatego nie wyrzucaj produktów po terminie. Jeśli były prawidłowo przechowywane mogą być bezpieczne.

Gdzie występuje?

Data minimalnej trwałości na opakowaniach makaronów, mąk, kasz, słodyczy
  • mąki, makarony, kasze, ryże,
  • kawa i herbata,
  • część słodyczy,
  • przyprawy,
  • wysokoprocentowe alkohole.

„Należy spożyć do” – termin przydatności do spożycia

Daty ważności - co oznacza najlepiej spożyć przed
  • Po upływie tego terminu zjedzenie produktu może mieć negatywne skutki zdrowotne, dlatego nie ryzykuj!
  • Produkty te powinny być spożyte najpóźniej w dniu upływu terminu ważności.

Gdzie występuje?

Termin przydatności do spożycia posiadają produkty typu mięso, ryby, produkty mleczne, gotowe potrawy i półprodukty
  • mięso i ryby,
  • soki niepasteryzowane,
  • produkty mleczne,
  • gotowe potrawy i półprodukty

A co Ci da rozróżnianie tych pojęć?

Zwracanie uwagi na różnice między tymi pojęciami zmniejszy ryzyko wylądowania w koszu produktów „po terminie”, gdzie zmianie uległa jedynie ich jakość (w przypadku daty minimalnej trwałości). Obejrzyj je dokładnie, powąchaj i na koniec oceń czy są jeszcze dobre do spożycia. Oczywiście im mniej w koszu, tym więcej w portfelu! A skoro już mowa o oszczędzaniu podczas zakupów, może zainteresuje Cię wpis, w którym radzimy jak buszować po półkach sklepowych, aby było to jak najbardziej ekonomicze (zwłaszcza jeżeli chcesz jeść bardziej wege).

Daty ważności - zalety rozróżniania pojęć
Odpowiednie przechowywanie może pomóc w ograniczeniu wyrzucania produktów spożywczych. Jest to istotne przy każdym rodzaju żywności – zadbaj o to!

Przydatne tipy:

  • produkty, których data do spożycia się kończy połóż na przodzie półek w lodówce
  • przygotuj osobną szufladkę/pojemnik na produkty, które trzeba zużyć jako pierwsze
  • przyklej na lodówkę kartkę z produktami z krótką datą + zapisz pomysły na posiłki z ich wykorzystaniem
  • pomoże Ci planowanie tygodniowych obiadów/posiłków z produktami, których termin przydatności do spożycia się kończy

Przeczytaj również: Jak rozsądnie zaplanować zakupy spożywcze?

Podsumowując wszystkie informacje:

Daty ważności - podsumowanie
NAJLEPIEJ SPOŻYĆ PRZEDNALEŻY SPOŻYĆ DO


Przy prawidłowym przechowywaniu produkt często może być bezpiecznie spożywany po upływie terminu ważności.
Spożycie po terminie może zagrażać zdrowiu. Jesz na własne ryzyko.

To jak jest u Was? Wiedzieliście o tej różnicy? 🙂 A jeśli nie, to mamy nadzieję, że ten wpis rozjaśnił Wam trochę jak czytać daty ważności umieszczone na produktach :).

Autor wpisu

Diety z marketów

Spodobał Ci się ten wpis? Obserwuj konto @dietyzmarketow na Instagramie - nad treściami czuwają dwie dietetyczki Monika Ciesielska i Weronika Kolasińska. Uczymy jak robić trochę zdrowsze zakupy w dyskontach

Komentarze

Komentuj jako gość:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

lub