Blog

powrót
Wróć
28.07.2022

Czym są płatki drożdżowe? Poznaj ich właściwości i zastosowanie w kuchni

Dietetyka
--
dieta roślinna, dieta wegańska, dieta wegetariańska, płatki drożdżowe
płatki drożdżowe

Płatki drożdżowe – HIT czy KIT? Zansz ten produkt? :). Sprawdź z czego powstają płatki, jakie mają właściwości i gdzie je można zastosować!

Z czego powstają Płatki drożdżowe?

Płatki drożdżowe z czego powstają?

Płatki drożdżowe powstają z drożdży nieaktywnych (głównie Saccharomyces cerevisiae), które poddaje się wysokiej temperaturze, a następnie wysusza i nadaje odpowiednią formę. W konsystencji przypominają bułkę tartą.

Wartość odżywcza płatków drożdżowych

Wartość odżywcza płatków drożdżowych

Płatki drożdżowe to produkt, którego używa się raczej jako dodatek do dań niż bazę (choć w sosach przydają się większe ilości), więc spożywana jednorazowa porcja nie jest bardzo istotnym źródłem makro i mikroskładników. Jednak to kolejny krok do smaczniejszej, zdrowszej, bardziej urozmaiconej diety!

Płatki drożdżowe są niestety mało popularne w Polsce, choć nie można odmówić im wielu właściwości odżwyczych (jak i walorów smakowych). W zależności od producenta płatków mogą występować drobne różnice w składzie:

  • Kaloryczność ok. 325-350 kcal (około 15 kcal w łyżeczce)
  • Często wzbogacone witaminami z grupy B
  • Przeważa w nich białko – ok. 45-50 g/100 g
  • Mają mało tłuszczu – ok. 5 g/100 g
  • Węglowodany – ok. 30 g/100 g
  • Wysoka zawartość błonnika – ok. 20 g/100 g
  • Mała ilość soli – ok. 0,05 g/100 g (bezpieczne dla osób np. z nadciśnieniem tętniczym)

Smak płatków drożdżowych

Jak smakują płątki drożdżowe?

Spokojna głowa, u nas w ekipie obowiązuje totalne serowe love, więc nie zamierzamy Cię przekonywać, żeby rzucić ser i od teraz jeść tylko płatki. Płatki drożdżowe nadają serowo-orzechowego posmaku potrawom, dlatego osoby na diecie roślinnej tęskniące za parmezanem powinny koniecznie wypróbować ten produkt! Ponadto 2 łyżki płatków drożdżowych (10 g) to mniej niż 40 kcal i ok. 4-5g białka – zatem dużo smaku, mało kalorii, mniej tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych niż w wspomnianym serze :).

Gdzie wykorzystać płatki drożdżowe?

Do czego dodać płatki drożdżowe?
  • zamiennik parmezanu w diecie wegańskiej
  • posypka do makaronów, zup, risotta, kaszotta, sałatek
  • zagęszczacz w sosach
  • do masy na wytrawne omlety, gofry
  • w tofucznicy
  • dodatek do past kanapkowych
  • w roślinnych burgerach i kotletach
  • dodatek do panierki
  • do wegańskiego parmezanu z orzechów

Gdzie kupić płatki drożdżowe?

Gdzie kupić płatki drożdżowe?

Najlepiej online, to najbardziej ekonomiczna opcja, np. Targroch, Krukam, Kuchnie Świata.

Poza tym znajdziesz je w sklepach ze zdrową żywnością, a niekiedy i w markecie (np. carrefour) czy drogerii typu Rossman. Niestety nie są dostępne w Lidlu ani Biedronce, ale śmiało możecie dodawać je na własną rękę do Diet z marketów.

Więc dla nas to… HIT! Ciekawe urozmaicenie w diecie.

Daj znać, czy korzystasz z płatków drożdżowych. Gdzie je dodajesz?

Warto kupowac ten produkt!

Autor wpisu

Diety z marketów

Spodobał Ci się ten wpis? Obserwuj konto @dietyzmarketow na Instagramie - nad treściami czuwają dwie dietetyczki Monika Ciesielska i Weronika Kolasińska. Uczymy jak robić trochę zdrowsze zakupy w dyskontach

Komentarze

Komentuj jako gość:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

lub