Przepis na pieczone ziemniaczki z kalafiorem i tofu + pyszny dip tahini – obiad prosto z piekarnika

Typ dania: obiad
Kuchnia: bliski wschód
Dieta: wegetariańska
Porcje: 2
Czas przygotowania: 45 minut
Obiad z piekarnika? Bardzo proszę! Posiłek z jednej blachy to totalna wygoda!
Dowolne warzywa + kurczak, rybka albo opcja bezmięsna np. tofu, ciecierzyca, fasola, wege kotlet + przyprawy + dobry dip i posiłek z głowy. To też dobry sposób na zużycie “resztkowych” produktów, które zalegają Ci w lodówce, a więc może Ci on pomóc w niemarnowaniu żywności. Korzyść dla portfela i środowiska ;).
Skoro tak wychwaliłam obiady z piekarnika, to teraz czas na przepis. W roli głównej kalafior, ziemniaczki, tofu i dip tahini. Zapowiada się smacznie, sprawdź sama!
1. Wymieszaj wszystkie składniki.
Dodatkowo: garść rukoli, pomidorki koktajlowe, natka pietruszki
Skomponuj obiadowy talerz ze wszystkich składników, a jeśli chcesz to możesz posypać całość serem feta.
Mamy tutaj fanki (albo i fanów) obiadów z jednej blaszki? Jeśli tak to dajcie koniecznie znać w komentarzu! 🙂
Lunchbox do pracy to jedno z tych dorosłych wyzwań, które chciałoby się zlecić komuś innemu i nie pamiętać o tym przez kolejnych kilka lat. Męczy nas brak pomysłów, brak czasu,…
Kto nie kocha naleśników? Cienkie, delikatne, pełne smaku – klasyka, która nigdy się nie nudzi. Naleśniki z serem to idealna opcja zarówno na śniadanie, jak i na słodki obiad czy…
Fit muffinki – dlaczego je polecamy? Wypieki, w których trzeba wszystko wymieszać jedną łyżką są czasem najlepszym wyjściem kiedy chce się czegoś słodkiego, ale domowego albo gdy goście wpadają niedługo…
Zdrowy lunchbox do pracy lub na uczelnię to coś, co warto rozważyć, jeśli pracujesz poza domem i chcesz jeść zdrowiej na co dzień. Jedzenie na mieście jest pyszne, sama lubię…