Blog

powrót
Wróć
22.09.2022

Obiad inflacyjny za mniej niż 5 zł. Przepis na gulasz z ziemniakami i soczewicą

Dietetyka
--
ekonomiczne zakupy, gulasz warzywny, inflacyjny obiad, soczewicza, tani posiłek, wege, ziemniaki
obiad inflacyjny

Inflacyjny obiad za 4,60 zł

  • Coś dobrego, sycącego, bez wydawania miliona monet, czyli obiad przydatny w dobie inflacji.
  • Za porcję zapłacisz 4,60 zł* – to cena, której z pewnością nie zobaczysz na rachunku z knajpki (a szkoda!)
  • Jeśli gastroturystyka dla kogoś jest ważna, można w domu przyrządzić coś tańszym kosztem i mieć trochę więcej środków na jedzenie na mieście.
  • Jedna z naszych propozycji to gulasz z ziemniaczkami i soczewicą.

Obiad inflacyjny – jak zrobić gulasz z ziemniakami i soczewicą

Składniki (na dwie porcje):

  • 1 cebula (100 g)
  • 2 ząbki czosnku (10 g)
  • 300 g pieczarek**
  • 2 małe marchewki (ok. 100 g)
  • 300 g ziemniaków
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 2 szklanki wrzątku
  • 100 g suchej czerwonej soczewicy
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, wędzona i ostra
  • 5 g oliwy
  • garść natki pietruszki
  • opcjonalnie bulion ze słoiczka lub kostka rosołowa

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj cebulę. Następnie obierz marchewkę i ziemniaki i pokrój je w kostkę. Pieczarki pokrój w plasterki.
  2. Na oliwie podsmaż cebulę z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Następnie dodaj pieczarki, ziemniaki oraz marchewkę i podsmaż razem przez chwilę.
  3. Wlej na patelnię wodę (opcjonalnie dodaj bulion ze słoiczka lub kostkę rosołową), przykryj pokrywką i gotuj ok. 10 minut, aż ziemniaki delikatnie zmiękną.
  4. Następnie dodaj pomidory z puszki, czerwoną soczewicę, przyprawy i gotuj jeszcze 10-15 minut, aż soczewica zmięknie, ale nie będzie rozgotowana. Na koniec dodaj solidną garść natki pietruszki.

Makro (na jedną porcję):

  • kaloryczność: 446,5 kcal
  • białko: 25 g
  • tłuszcz: 6,2 g
  • węglowodany: 65,5 g

* Koszt został obliczony na bazie produktów z Biedronki na przełomie czerwca/lipca, bez uwzględnienia promocji i bez wliczania przypraw.

** Resztę paczki wykorzystaj do jajecznicy z pieczarkami albo grzanek z mozzarellą.

A jeśli chcesz kupować jak najtaniej, a dodatkowo chodzi Ci po głowie ograniczenie mięsa, to koniecznie sprawdź nasz wpis o ekonomicznych zakupach wege produktów. Znajdziesz tam kilka świetnych porad jak planować zakupy w markecie, aby jeść zdrowo i nie wydawać na to majątku :).

Autor wpisu

Diety z marketów

Spodobał Ci się ten wpis? Obserwuj konto @dietyzmarketow na Instagramie - nad treściami czuwają dwie dietetyczki Monika Ciesielska i Weronika Kolasińska. Uczymy jak robić trochę zdrowsze zakupy w dyskontach

Komentarze

Komentuj jako gość:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

lub