Obalamy mit! Płatki owsiane to nie breja, szara papka, śniadanie bez smaku.
Z drugiej strony, nie jest to też obowiązkowy produkt w zdrowszej diecie. Nie lubisz? Nie jedz! Albo spróbuj je odczarować, nie ograniczając się tylko do owsianki.
Granola, ciasteczka, omlety, modyfikacja kruszonki… możliwości jest mnóstwo! Zobacz te propozycje!
Składniki:
Sposób przygotowania:
Składniki:
Sposób przygotowania:
Składniki:
Sposób przygotowania:
Składniki:
Sposób przygotowania:
My lubimy płatki owsiane! W najnowszych dietach z marketów znajdziesz smakowite owsianki gotowe już kilka minut ! A może Ty podzielisz się z nami swoim ulubionym daniem z płatkami? 😉
Źródło: Zarzecka K, Gugała M, Mystkowska I i wsp. Odżywcze i prozdrowotne właściwości ziarna owsa i przetworów owsianych. Kosmos. 2018;67(2):409–414.
Temat mikrobioty w ostatnich latach stał się bardzo popularny i badań dotyczących jej wpływu na nasz organizm jest coraz więcej. To że wpływa na trawienie pokarmów jest dość oczywiste, ale…
Jestem prawie pewna, że podczas zakupów rzucił się już Wam w oczy wskaźnik Nutri-Score. To te charakterystyczne kolorowe literki na opakowaniach produktów. W supermarketach widać je coraz częściej, dlatego weźmiemy…
Gotujesz ryż w woreczku? Można to zrobić lepiej, czyli ugotować ryż bez woreczka i to na sypko! Gotowanie ryżu bez woreczka może wydawać się trudnym zadaniem, ale nic bardziej mylnego!…
Pewnie większość z Was już gdzieś słyszała o kreatynie. Mogę się założyć, że zwykle było to jednak w kontekście sportowców i/lub osób trenujących siłowo – a to nie jedyne jej…
Ja niestety nie znoszę owsianki – tzn mam kilka mega szybkich przepisów które mi i dzieciom smakują, ale jedzą tylko dzieci, bo ja już po dwóch łyżkach mam wrażenie betonu w żołądku, którego długo nie mogę się pozbyć. Moje przepisy są banalnie proste i szybkie, to w zasadzie jeden przepis z modyfikacjami: na dwie małe porcje
– szklanka mleka (może być roślinne)
– pół szklanki płatków
– 3 daktyle
Wszystko zmiksować blenderem i podgotować aż zgęstnieje.
Wersja 1:
Dodać 1 łyżkę kakao bez cukru i wykroić banana do gotowej owsianki
Wersja 2:
Dodać pół łyżeczki cukru waniliowego, a do gotującej się owsianki wkroić gruszkę, żeby była ciepła i lekko zmiękła
Wersja 3:
Dodać cynamon i jabłka/mus jabłkowy (do gotowej lub gotującej jak kto woli – jabłka mogą być na ciepło i zimno)
Wersja 4:
Do gotowej owsianki dodać zmiksowane mango
Itd, itp jak kto lubi 🙂
Super, dzięki za podzielenie się z nami swoimi przepisami! 🙂