Blog

powrót
Wróć
28.02.2022

4 pomysły na płatki owsiane

Dietetyka
--
omlet, owsianka, płatki owsiane, pomysły, porady, przepis
pomysły na płatki owsiane

Obalamy mit! Płatki owsiane to nie breja, szara papka, śniadanie bez smaku.

Z drugiej strony, nie jest to też obowiązkowy produkt w zdrowszej diecie. Nie lubisz? Nie jedz! Albo spróbuj je odczarować, nie ograniczając się tylko do owsianki.

Czy płatki owsiane są wartościowe? Tak!

  • są bogate w składniki odżywcze (witaminy z grupy B, żelazo, magnez, potas, cynk)
  • mają dużo błonnika pokarmowego
  • dzięki beta-glukanom działają korzystnie na profil lipidowy (a lepsze wyniki profilu lipidowego to m.in. mniejsze ryzyko chorób układu krążenia)
  • sycą na długo (odpowiednio zbilansowane w posiłku)
  • regulują pracę układu pokarmowego

Pomysły na płatki owsiane

Granola, ciasteczka, omlety, modyfikacja kruszonki… możliwości jest mnóstwo! Zobacz te propozycje!

#1  Przepis na pieczoną marchewkową owsiankę

Składniki:

  • 1 jajko
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki mleka (30 g)
  • 45 g marchewki
  • 45 g płatków owsianych
  • 10 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka ksylitolu/erytrolu
  • 0,3 łyżeczki cynamonu
  • 0,3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka masła orzechowego (15 g)

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik na 180 st. C (góra-dół). Marchewkę zetrzyj na małych oczkach tarki. Czekoladę posiekaj w kostkę.
  2. Płatki owsiane wymieszaj ze wszystkimi składnikami podanymi w przepisie (oprócz masła orzechowego).
  3. Przełóż do większej kokilki lub naczynka żaroodpornego i wstaw do piekarnika na 30-35 minut. Gdy lekko przestygnie posmaruj masłem orzechowym i zjedz.

#2 Przepis na ziołowy omlet owsiany

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2,5 łyżki płatków owsianych
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżka parmezanu
  • szczypta pieprzu, papryki słodkiej i granulowanego czosnku
  • garść świeżych ziół: bazylia, pietruszka
  • dowolne dodatki na wierzch, np. twarożek, łosoś wędzony, mozzarella, awokado
  • porcja warzyw

Sposób przygotowania:

  1. Zblenduj jajko z płatkami, mlekiem i przyprawami. Dodaj posiekane zioła oraz parmezan i wymieszaj.
  2. Usmaż z jednej strony na suchej patelni lub na odrobinie oliwy.
  3. Na połowie omletu połóż dodatki i złóż go na pół. Jeśli jesz omlet z serem, poczekaj aż ten lekko się roztopi.

#3 Przepis na owoce pod owsianą kruszonką

Składniki:

  • 6 łyżek płatków owsianych (60 g)
  • 2 łyżeczka masła orzechowego (30 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • 1 gruszka i 1 jabłko
  • garść malin, świeżych lub mrożonych
  • szczypta soli
  • sok wyciśnięty z ½ pomarańczy

Sposób przygotowania:

  1. Dodaj do masła orzechowego 1-2 łyżki wrzątku i wymieszaj dokładnie. Płatki owsiane zmiel/zblenduj na drobniejszą masę. Nagrzej piekarnik do 180 st.C.
  2. Do masła dodaj zmielone płatki, cynamon, szczyptę soli oraz ksylitol. Rozgnieć dokładnie wszystkie składniki ze sobą aż powstanie kruszonka.
  3. Gruszkę i jabłko obierz oraz pokrój w kostkę. Poukładaj je w dowolnym niedużym naczyniu (u mnie dwie małe kokilki). Następnie poukładaj maliny i polej owoce sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
  4. Na owoce wysyp powstałą kruszonkę i włóż naczynka do piekarnika na 20-25 minut, aż kruszonka się ładnie zarumieni.

#4 Ciasteczka owsiane

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 banany
  • 30 g masła orzechowego lub tahini
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • ⅓ łyżeczki cynamonu (lub więcej)

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę posiekaj na małą kostkę.
  2. Banany obierz, rozgnieć widelcem z masłem orzechowym i dodaj do nich resztę składników. Wymieszaj dokładnie.
  3. Uformuj ciasteczka, wielkość dowolna. Połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30-35 min w 180 st.C do zarumienienia. Po upieczeniu wystudź na kratce.

My lubimy płatki owsiane! W najnowszych dietach z marketów znajdziesz smakowite owsianki gotowe już kilka minut ! A może Ty podzielisz się z nami swoim ulubionym daniem z płatkami? 😉

Źródło: Zarzecka K, Gugała M, Mystkowska I i wsp. Odżywcze i prozdrowotne właściwości ziarna owsa i przetworów owsianych. Kosmos. 2018;67(2):409–414.

Autor wpisu

Diety z marketów

Spodobał Ci się ten wpis? Obserwuj konto @dietyzmarketow na Instagramie - nad treściami czuwają dwie dietetyczki Monika Ciesielska i Weronika Kolasińska. Uczymy jak robić trochę zdrowsze zakupy w dyskontach

Komentarze

Komentuj jako gość:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

lub
  • Ja niestety nie znoszę owsianki – tzn mam kilka mega szybkich przepisów które mi i dzieciom smakują, ale jedzą tylko dzieci, bo ja już po dwóch łyżkach mam wrażenie betonu w żołądku, którego długo nie mogę się pozbyć. Moje przepisy są banalnie proste i szybkie, to w zasadzie jeden przepis z modyfikacjami: na dwie małe porcje
    – szklanka mleka (może być roślinne)
    – pół szklanki płatków
    – 3 daktyle
    Wszystko zmiksować blenderem i podgotować aż zgęstnieje.
    Wersja 1:
    Dodać 1 łyżkę kakao bez cukru i wykroić banana do gotowej owsianki
    Wersja 2:
    Dodać pół łyżeczki cukru waniliowego, a do gotującej się owsianki wkroić gruszkę, żeby była ciepła i lekko zmiękła
    Wersja 3:
    Dodać cynamon i jabłka/mus jabłkowy (do gotowej lub gotującej jak kto woli – jabłka mogą być na ciepło i zimno)
    Wersja 4:
    Do gotowej owsianki dodać zmiksowane mango

    Itd, itp jak kto lubi 🙂

    • Super, dzięki za podzielenie się z nami swoimi przepisami! 🙂