Blog

ikonka powrotu
Wróć
14.04.2022

Tosty francuskie na słodko – przepis na tosty w zdrowszej wersji

Desery
przepis , śniaranie
tosty francuskie z owocami

Informacje podstawowe

Typ dania: Deser, śniadanie
Dieta: klasyczna
Porcje: 1
Czas przygotowania: 15 min

Czy tosty francuskie są okej? Tak! Nie ma w nich nic podejrzanego dla dietetycznej policji, dlatego rozłożymy je na czynniki pierwsze, aby Was o tym przekonać:

  • Pieczywo nie jest zakazane, a nawet więcej – jest wskazane w zdrowszej diecie. A jeśli nie lubisz marnować jedzenia, to mamy dla Ciebie jeszcze jedną dobrą wiadomość. Tosty to dobry sposób na zużycie czerstwego, zapomnianego w chlebaku pieczywa. Najlepiej bazować na razowym, ale możesz użyć też swojego ulubionego.
  • Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, korzystnej luteiny czy zeaksantyny, dlatego warto mieć je w swojej diecie. Zawierają także cholesterol, więc należy kontrolować ich ilość.
  • Mleko (tak dla przypomnienia) nie zaśluzawia organizmu. Z całą pewnością nie musisz z niego rezygnować. Jeśli jednak chcesz, to możesz zamienić je tutaj na napój roślinny (np. GoVege z Biedronki). Mleko krowie to źródło wapnia, dlatego jeśli sięgasz po wegański odpowiednik, warto wybrać taki , który jest dodatkowo wzbogacony o ten ważny mikroelement.
  • Na koniec czas na dodatki. Skyr jako źródło białka oraz owoce jako źródło błonnika, witamin i antyoksydantów sprawią, że posiłek będzie bardziej wartościowy, a przede wszystkim sycący.

Przekonałam Cię do nich? Mam nadzieję, że tak!

Przepis na tosty francuskie na słodko ze skyrem i owocami

Składniki na tosty francuskie na słodko ze skyrem i owocami (na jedną porcję):

  • chleb żytni razowy* – 2 kromki (70 g)
  • jajko – 1 sztuka
  • mleko/napój roślinny – 2 łyżki (20 g)
  • aromat waniliowy – kilka kropel
  • szczypta soli i cynamonu
  • olej rzepakowy/oliwa – 1 łyżeczka (5 g)

*Jeśli nie lubisz razowego pieczywa, możesz użyć ulubionego rodzaju.

Dodatki do tostów francuskich na słodko ze skyrem i owocami (na jedną porcję):

  • ½ skyra waniliowego (75 g)
  • garść malin
  • kostka gorzkiej czekolady
  • ½ łyżki płatków migdałów (5 g)

Sposób przygotowania tostów francuskich na słodko

  1. Jajko wymieszaj z mlekiem/napojem roślinnym, aromatem waniliowym i przyprawami za pomocą widelca. Następnie namocz kromki pieczywa w tej masie.
  2. Na patelni rozgrzej olej. Usmaż pieczywo z obu stron na rumiany kolor.
  3. Do tostów dodaj jogurt, owoce i zetrzyj na wierzch gorzką czekoladę. Pod koniec posyp płatkami migdałów.

Makro (wyliczone dla chleba żytniego razowego):

  • kalorie: 401 kcal
  • białko: 19,7 g
  • tłuszcz: 16,8 g
  • węglowodany: 36,6 kcal

Z czym lubicie tosty francuskie (chleb w jajcu)? 😉

PS. A jeśli nie wyobrażacie sobie, aby w Waszej diecie kiedykolwiek zabrakło tostów (francuskich jak i tych klasycznych), to łapcie wpis, w którym dowiedzie się jak jeść je trochę „lepiej” ;).

Komentarze

Komentuj jako gość:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

lub